NU OOK BESCHIKBAAR VOOR BOL.COM BE 🇧🇪! GELIMITEERDE PLAATSEN DEZE MAAND

Zo verlaag je je retouren via bol.com

Als consument ben je waarschijnlijk erg blij met het coulante retourbeleid van bol.com. Voor de verkopers is het echter een ander verhaal. Bestellingen retour ontvangen is natuurlijk niet fijn, en dit wil je zo veel mogelijk beperken. Echter, diverse verkooppartners hebben een hoger retourpercentage op bol.com dan wanneer ze via hun eigen online winkel verkopen. Één van de mogelijke redenen is dat de informatie die deze verkopers op bol.com plaatsen niet uitgebreid genoeg is. 

Om je te helpen het aantal retouren via bol.com te verminderen, hebben we een aantal tips voor je. De extra tijd die je kwijt bent met het toepassen van deze tips is het zeker waard wanneer je je retourpercentage ziet dalen. Op deze manier bespaar je geld en tijd, en ontvang je minder slechte reviews.

Het perfecte plaatje

Foto.

De meeste consumenten zijn erg visueel ingesteld, en kopen een product op basis van de foto of afbeelding. De productbeschrijving wordt ook gelezen, maar vaak pas na het bekijken van de foto’s. Het gaat hier dus om de bekende eerste indruk. Wanneer een klant iets koopt gaat hij of zij ervan uit dat het om het afgebeelde product gaat. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat het product retour wordt gestuurd.

Voorbeeld: Je verkoopt een blauwe trui, maar op de foto zie je enkel de rode variant, die je tot een maand geleden ook verkocht. Ook al staat er in de productbeschrijving (en misschien zelfs in de titel) dat de trui blauw is, bestaat de kans dat de klant dit niet ziet en dus een rode trui verwacht.

Zorg er dus voor dat je afbeelding altijd duidelijk weergeeft om welk product het gaat. Probeer ook mooie foto’s te maken waarin het product wordt gebruikt. Plaats de keukenmachine op een mooi aanrecht, of laat je model de pet die je verkoopt dragen op het strand.

Leer van je fouten

Reviews.

Het is nooit leuk om negatieve reviews te ontvangen, maar toch moet je deze niet links laten liggen. Lees alle reviews, zowel positief als negatief, goed door en kijk of je op basis hiervan iets moet verbeteren. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat je productfoto misleidend is, of dat je trui in maat XS veel te groot is voor iemand met maatje 36. 

Zijn er meerdere verkooppartners op bol.com die hetzelfde product als jij verkopen? Lees dan ook regelmatig de reviews die zij ontvangen om ook hier van te leren.

En… actie!

Video.

We hadden het net al over duidelijke foto’s, maar met een video maak je je product nog aantrekkelijker. Laat je model de trui dragen terwijl hij de open haard aansteekt en gezellig met een boek bij het vuur gaat zitten. Zo creëer je een hele sfeer, en wil je klant ook zo’n fijne trui voor een koude winteravond. 

Wil je graag wat vertellen over hetgeen je verkoopt? Maak dan een video waarin je het product presenteert en van alle kanten laat zien.

Een duidelijke en eerlijke productbeschrijving

Beschrijving.

Je vindt je eigen producten natuurlijk geweldig, en wil je potentiële klanten graag overtuigen deze fantastische en super comfortabele trui van hele hoge kwaliteit te kopen. Zie je wat hier is gebeurd? Door een overmatig gebruik van woorden als ‘fantastisch’, ‘super’, ‘geweldig’ etc. haakt een lezer al snel af. Ga voor termen als ‘hoogwaardig’ en ‘gemaakt van zacht materiaal’. Hoe meer je ‘schreeuwt’ dat jouw product oh zo geweldig is, hoe groter de kans dat een klant ontevreden is en het product retour stuurt.

Ook willen potentiële klanten graag zo veel mogelijk specifieke informatie. Kleur, materiaal, maat, energieverbruik, aantal decibel dat het apparaat produceert, garantie, vaatwasserbestendig of niet… Probeer antwoord te geven op alle mogelijke vragen van klanten. Zo verlaag je tevens de kans dat men het product terugstuurt omdat het te luid is, of omdat het niet in de vaatwasser kan, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Het draait allemaal om informatie

Gebruiksaanwijzing.

Hoe meer informatie de klant heeft, hoe lager de kans dat hij of zij iets anders verwacht van het product. Maar het informeren van de klant stopt niet bij je productbeschrijving. Stuur indien nodig ook een duidelijke handleiding mee in het Nederlands. Veel (elektronische) producten worden teruggestuurd omdat men ze verkeerd gebruikt waardoor ze niet optimaal werken, of omdat ze simpelweg te ingewikkeld lijken. Dit voorkom je door duidelijke instructies te geven. Het is zelfs mogelijk om instructiefilmpjes op je website of YouTube te plaatsen. Plaats de link op een brief die je aan je pakket toevoegt zodat je klant weet waar ze te vinden zijn.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00